Μία σειρά σταθμισμένων, επιστημονικών εργαλείων καθώς, η παρατήρηση των χαρακτηριστικών του μαθητή δίνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία στον Ειδικό Παιδαγωγό για να συνθέσει το «μαθησιακό προφίλ» του παιδιού. Η διαδικασία είναι πολύ φιλική για το παιδί έχοντας ως δεδομένο πως στο mindset ο μαθητής αντιμετωπίζεται με σεβασμό και επαγγελματισμό.
Κατά την αξιολόγηση ελέγχεται:
"To be in your children’s memories tomorrow, you have to be in their lives today"
- Barbara Johnson
Οι μαθητές ξεκινούν να εργάζονται ως αρχαιολόγοι. Μετά το πεδίο της ανασκαφής επισκέπτονται το γραφείο του ιστορικού όπου μετατρέπουν σε «Ιστορία» όλα όσα ανακάλυψαν.
Μέσα από ένα σύνολο βιωματικών δραστηριοτήτων και δράσεων οι μαθητές προσεγγίζουν, κατανοούν και εξοικειώνονται με βασικές έννοιες και τις περιόδους της Ιστορίας.
Aπευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, αλλά και σε παιδιά των πρώτων τάξεων της πρωτοβάθμιας παιδείας.
Αποτελεί τη βάση, για τη μουσική εκπαίδευση των παιδιών. Έχει στόχο να φέρει το παιδί σε επαφή με τον ρυθμό, τη μελωδία και μέσω των μουσικών παιχνιδιών, του αυτοσχεδιασμού, της κίνησης, της φαντασίας και της ομαδικής δημιουργίας να αναπτύξει την αίσθηση του συγχρονισμού, την αυτοσυγκέντρωση και τον αυτοέλεγχο.
Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό, είναι η χρήση μικρών κρουστών οργάνων, η σύνθεση κίνησης, ήχου και λόγου, ο οργανωμένος αυτοσχεδιασμός. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα μουσικό περιβάλλον τέτοιο που να μπορεί ο μαθητής να μαθαίνει μουσική, παίζοντας τα βασικά μουσικά στοιχεία του ρυθμού, της μελωδίας και της αρμονίας σε συνεργασία με τα άλλα παιδιά.
"Το θεατρικό παιχνίδι:
- Απελευθερώνει πτυχές του χαρακτήρα που για διάφορους λόγους μπορεί να έχουν μπλοκαριστεί, τις φανερώνει και τις καλλιεργεί,
- Χαρίζει αυτοπεποίθηση, και ειδικά στην επικοινωνία και στις ανθρώπινες συναναστροφές,
- Επιτρέπει και επικτροτεί τις ευαίσθητες πτυχές του εαυτού μας, χωρίς κριτική και δεύτερη σκέψη τους επιτρέπει να ανθίσουν σε επίπεδο βαθύ σχεδόν ασυνείδητα,
- Δίνει χώρο στη φαντασία, στον σεβασμό, στην ενσυναίσθηση.
Όλα τα παραπάνω δικαίως το καθιστούν εργαλείο διαπαιδαγώγησης, ειδικά σε υψηλά αναπτυσσόμενες πολείς που η καθημερινή επαφή με το παιχνίδι, ελαχιστοποιείται δραματικά.
Μα πιο πολύ απ’όλα τα παραπάνω, το θέατρο χωρίς να είναι θεραπεία, θεραπεύει..!
Ελάτε να παίξουμε θεατρικά!
Με εκτίμηση,
Βάσια Βελτσίστα, PhD
Δουλεύοντας καθημερινά με παιδιά, κατάλαβα πώς όταν ο ενήλικας, γονέας ή εκπαιδευτικός, καταφέρνει να δει τον κόσμο μέσα από τα μάτια τους… η πραγματικότητα μπορεί να ξεπεράσει τη φαντασία.