Ομάδες Γονέων & Εξατομικευμένη Υποστήριξη

Κάθε οικογένεια αποτελεί ένα ξεχωριστό αυτόνομο σύστημα, έχει τους δικούς του κανόνες και τις δικές του δυναμικές. Με τον ερχομό ενός παιδιού οι ισορροπίες αλλάζουν και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες για εμάς συνθήκες. Το οικογενειακό περιβάλλον μεταβάλλεται συνεχώς καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και αλλάζουν συνεχώς αναπτυξιακά στάδια και χαρακτηριστικά.

Πολύ συχνά οι γονείς χρειάζονται βοήθεια για να κατανοήσουν το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού τους και τις διαφορετικές ανάγκες του σε κάθε φάση της ανάπτυξής του. Άλλες φορές πάλι, μερικές συμβουλές για την οργάνωση της καθημερινότητας, τις σχολικές του υποχρεώσεις αλλά και την υποστήριξή του αλλάζουν κατευθείαν τη δυναμική της οικογένειας και καταπραΰνουν την όποια ένταση είχε δημιουργηθεί.

Άλλες φορές πάλι, οι προσδοκίες των γονέων, οι αυξημένες απαιτήσεις της εποχής και οι πολλές υποχρεώσεις δεν μας επιτρέπουν να οργανώσουμε με ψυχραιμία την καθημερινότητα των παιδιών με αποτέλεσμα η καθημερινότητα να μοιάζει δυσλειτουργική.

Πρόγραμμα 1ου Κύκλου Σχολής Γονέων

Θεματικές που αναπτύσσονται στις Σχολές Γονέων

 • 1η Συνάντηση - Γονεϊκός Ρόλος
 • 2η Συνάντηση - Αναπτυξιακά Χαρακτηριστικά, Τυπικές συμπεριφορές
 • 3η Συνάντηση - Περιβάλλον, Προσωπικός Ρυθμός
 • 4η Συνάντηση - Όρια, πρόγραμμα
 • 5η Συνάντηση - Τα στεγανά του κόσμου των ενηλίκων
 • 6η Συνάντηση - Παιδί & Σχολείο
 • 7η Συνάντηση -Μαθήματα & Υποχρεώσεις
 • 8η Συνάντηση - Η σχέση μας
 • 9η Συνάντηση -Συναισθηματική Ανάπτυξη: όρια, αυτοεκτίμηση, διεκδικητικότητα
 • 10η - 12η Συνάντηση -Θέματα που προκύπτουν από τις ανάγκες της εκάστοτε ομάδας

Οι Ομάδες Γονέων απευθύνονται σε γονείς που έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: τους απασχολεί το μεγάλωμα χαρούμενων, ισορροπημένων, υπεύθυνων και συγκροτημένων παιδιών. Οι ομάδες γονέων έχουν στόχο να υποστηρίξουν τους γονείς να στο δύσκολο έργο της διαπαιδαγώγησης.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μεγαλώσεις ένα "καλό" παιδί, είναι να είσαι "καλός" ενήλικας.

Πώς λειτουργεί;

Στο πλαίσιο της υποστήριξης, είτε σε ομάδες είτε ατομικά, οι γονείς έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν και να επεξεργαστούν τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους. Θέματα όπως οι οικογενειακοί κανόνες, η οριοθέτηση, η κοινωνικοποίηση, η συναισθηματική νοημοσύνη, η ενθάρρυνση, η σχολική επιτυχία – μαθητεία, η προσαρμογή, η αυτοεκτίμηση, η διεκδικητικότητα κ.α. αποτελούν ζητήματα που απασχολούν πολύ συχνά τους γονείς.

Η θεματολογία και το περιεχόμενο χαρακτηρίζονται από ευελιξία με σκοπό να προσδιορίζονται από τις ιδιαίτερες ανάγκες των γονέων. Στο τέλος κάθε συνάντησης δίνονται σημειώσεις με πρακτικές συμβουλές αλλά και ανάλογο παιδαγωγικό υλικό, όπου απαιτείται.

Μέσα από τη διδαδικασία της υποστήριξης οι γονείς καταφέρνουν:

 • Να συνδεθούν ουσιαστικότερα με τα παιδιά τους, στοιχείο που επιδρά πολύ θετικά στην επικοινωνία και τη συνεργασία.
 • Να υποστηρίξουν αποτελεσματικότερα τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις όποιες δυσκολίες τους.
 • Να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

Οι γονείς που απολαμβάνουν την υποστήριξη, μιλούν για όσα τους απασχολούν και συνδέονται με άλλους γονείς. Σταδιακά καταφέρνουν να αποκτήσουν μια βαθιά και πιο ουσιαστική σχέση με τα παιδιά τους. Στην πραγματικότητα, καταφέρνουν να κατανοήσουν τα παιδιά τους. Μέσα από τη διαδικασία αυτή καλλιεργείται ένας πιο στενός δεσμός που εμπεριέχει την ουσιαστική φροντίδα, την κατανόηση, την εγγύτητα, την ενσυναίσθηση και την αλληλοϋποστήριξη.